dilluns, 30 de juny del 2008

Entorn

Quatre questions, quatre.
Sexe natural


1. El mascle de determinades espècies d’aranyes del gènere dels saltícids, molt presents i observables a Torredembarra, ha de prendre algunes mesures de protecció sexual. De quines es tracta?

a. Es posa uns preservatius de seda confeccionats per ell mateix o per la seva mare.
b. Atrapa una mosca, l’embolcalla amb seda, la dóna a la femella i, mentre ella la desembolica, la copula amb compte perquè ella no el devori; acte seguit, els més atrevits intenten prendre-li de nou la mosca per anar a buscar una nova femella.
c. Si és observat pels pares o germans de la femella en plena còpula pot ser devorat fins i tot per la femella a mig satisfer.

2. Les formes luctuoses dels Muntanyans però, sobretot, la seva tranquil·litat i grau d’intimitat, han portat que s’hi trobi una densitat per metre quadrat superior a altres territoris de Torredembarra de:

a. Contrabandistes de droga, naturalistes, persones fent meditació o ioga, gais, artistes, exhibicionistes i punts de concepció (no per part de l’Esperit Sant) de
torrencs i torrenques de pro.
b. Més femelles de mosques i mosquits que no pas mascles, motiu pel qual piquen més aquests últims en aquesta zona que en altres de la vil·la.
c. Rodatges de películ·les porno.

3. Quina relació té la planta anomenada dits de bruixa (Carpobrotus edulis) amb el
sexe i la seva dispersió tan ràpida com a planta invasora?


a. El turisme sexual en països asiàtics ha afavorit el transport de les seves llavors.
b. Produeixen unes llavors dolces per reproducció sexual que, un cop ingerides per ocells, són dispersades amb les seves femtes.
c. Per reproducció asexual (un tros de planta és capaç de reproduir tota la planta sencera) té una elevada capacitat d’invasió de nous espais.

4. Per què els mascles de rossinyol bord (Cettia cetti) són tan poc atractius visualment?

a. Perquè, segons les femelles, canten molt bé, com el rossinyol, altres ocells
de canyar i alguns cantants d’òpera.
b. Perquè, a diferència de la nostra espècie, copulen amb més freqüència els mascles més poc agraciats, la qual cosa ha dut a una selecció natural especial anomenada “lletgisme”.
c. El seu aspecte es deteriora especialment després de les perllongades còpules a què els sotmeten les femelles. Alguns mascles fins i tot moren un cop han satisfet les seves parelles.

Solucions: 1.b, 2.a, 3.b i c, 4a

Ramon Ferré Sánchez
Membre del GEPEC-EdC