dissabte, 5 d’abril del 2008

De papers

L’Arxiu presenta

Segurament una de les primeres paraules amb les que associem l’aprenentatge és “escola”, el centre on els mestres ensenyen diversos coneixements i els alumnes els aprenen.
L’ensenyament no sempre ha estat a l’abast de tothom (i encara menys per a les dones), de fet és una fita assolida ben recentment (segle XX). Per això, per a la vila de Torredembarra, té especial rellevància la creació de l’escola Antoni Roig a finals del segle XIX.
Part de la primera gestió del centre es conserva a l’arxiu torrenc:

Codi de referència: CATAMTO 5. 3.2 31-33

Títol: Gestió de l’activitat. Ensenyament

Nivell: Grup de sèries.

Data: 1897/1996

Volum i suport: 3 capses, paper

Història del productor: el dia 3 de setembre de 1886 es va constituir la primera Junta del Patronat, el qual va ser fundat per
satisfer la voluntat testamentària del comerciant Antoni Roig i Copons (Torredembarra, 1817 – 1885), que va ser un dels indians que van fer fortuna a les Amèriques. En el seu testament (3 de juliol de 1878), va deixar els seus béns per crear una Fundació Piadosa, amb l’objectiu de desenvolupar l’ensenyament entre els nens i nenes de Torredembarra, així com atorgar un dot a les donzelles pobres de la vila pel seu casament.

Abast i contingut: malauradament no s’ha conservat massa documentació, però la disponible permet apropar-nos a l’organització de l’escola, els mètodes emprats, algunes llistes d’alumnes, entre d’altres aspectes.

Sistema d’organització:
3. Gestió de l’activitat.
3.1 (Dotació de donzelles)
3.2 Ensenyament
3.2.1 Creació i govern de l’escola
3.2.2 Docència
3.2.3 Alumnes
3.2.4 Provisió de places: professorat i conserge
3.2.5 Material escolar i despeses
3.2.6 Correspondència

Condicions d’accés: lliure.



Núria Canyelles Vilar
Arxivera municipal
Fotografia: Rosa M. Guasch - Aj. Torredembarra