dissabte, 5 d’abril del 2008

Diverses lectures

Aprenent català arreu i marroquí a Torredembarra

El 29 d’abril se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior en reconeixement a la tasca de defensa i promoció de la catalanitat al món. Les Comunitats Catalanes de l’Exterior són agrupacions privades de gent catalana i estrangera catalanòfila per tot el món. Casals, centres i agrupacions acadèmiques i empresarials que tenen com a objectius la promoció de Catalunya entre la societat civil i el suport a la gent catalana resident a l’exterior, i són, essencialment, una finestra cultural de Catalunya en la terra que les acull. Es reconeixen oficialment 115 Comunitats a gairebé 40 països, que es beneficien d’un catàleg de serveis de la Generalitat, com és l’enviament de publicacions periòdiques catalanes, l’organització de cursos de català, ajuts a la creació de pàgines web, beques per a estudis de postgrau a Catalunya, estades a Catalunya destinades a joves o descomptes per veure la Televisió de Catalunya Internacional.



Entre el 21 i el 25 d’abril té lloc al Palau de Congressos de Tarragona la Quarta Trobada Mundial de Comunitats Catalanes al Món, que ens brinda l’oportunitat de conèixer la seva tasca. Un bon exemple és el Centre Català de Rosario (Argentina), per la seva excel·lent gestió de recursos, la direcció d’activitats d’èxit, la millora contínua, el suport a altres centres i la programació estable de cursos de català. L’eficàcia de la formació ve donada pel professorat i perquè preparen l’alumnat per superar les proves oficials, amb una mitjana de 37 alumnes en cada grup inicial i de 12 alumnes en els cursos de segon i tercer Elemental. De forma més oberta mantenen el taller de conversa Arrels, amb una mitjana de 13 participants. La direcció del centre ens informa del fet que molts estudien moguts pel desig de conèixer la cultura catalana i per estimar unes arrels més o menys llunyanes.

En sintonia amb aquest respecte a la cultura i les llengües, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia engeguem diverses línies de treball: promovem l’aprenentatge d’idiomes estrangers, donem suport a cursos oficials de català i oferim eines per a l’autoaprenentatge d’idiomes. Així, després de la prova pilot, reprendrem el curs d’àrab marroquí parlat, fent un segon nivell i encetant un nou nivell inicial. A més, acollirem els cursos de català organitzats pel Centre de Normalització Lingüística de Tarragona.

I és que, segons el Manifest de la Unesco de la Biblioteca Pública, és missió de la biblioteca donar suport tant a la formació individual i la formació autodidacta com a
la formació acadèmica en tots els nivells. Per aquests motius, també allotjarem el projecte del Centre d’Estudis Sinibald de Mas de crear una Aula d’Extensió Universitària, que engega amb sessions de contingut històric amb els següents títols: “Els borbons”, “Judaisme i cristianisme” i “Els templers”.

Les sessions es duran a terme a la Sala de Formació de la Biblioteca, un espai apte per a sessions de formació, presentacions de llibres, conferències, exposicions i altres activitats de dinamització cultural. Per a l’ús d’aquesta sala cal formalitzar una sol·licitud i, entre tots, programar activitats d’interès local, que es podran consultar a la pàgina web de la Biblioteca.

Però, a més, a la Biblioteca disposem de la Sala de Treball en grup, un espai pensat per poder treballar dues o més persones conjuntament sense interferir en l’activitat pròpia de la Biblioteca. Per poder utilitzar aquest servei cal fer reserva prèvia al taulell d’informació o bé per telèfon o per correu electrònic, indicant el dia i el temps que es necessitarà, i presentar el carnet de la Biblioteca. Ambdós espais permeten l’ús d’ordinadors i, com a tot el parc de Cal Llovet, la connexió a Internet.

Ana Merino Mir | Montserrat Ribas Mata
Directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia | Bibliotecària
Fotografia: Mauri -Aj. Torredembarra