dilluns, 21 de gener del 2008

Ball de diables

El Ball de Diables de Torredembarra és una entitat amb una gran vida pròpia. Té la seva seu al Patronat Antoni Roig, a la construcció annexa que abans era la casa del bidell. Allà hi guardem el nostre material divers i hi celebrem les nostres reunions



El gruix d’actuacions es dóna en el període estival (entre Sant Joan i Santa Tecla, per entendre’ns) i és per això que en aquesta època al nostre local és fàcil trobar algun diable preparant pirotècnia o als membres de la junta planifi cant sortides. A
l’agost l’activitat va in crescendo, doncs és l’hora de preparar els versots i d’assajar el Ball Parlat i la Carretillada del quatre de setembre.
El fet de tenir també un Ball de Diables Infantil fa que ja, a partir de l’abril i fi ns al setembre, el local aculli amb periodicitat entre quinzenal i setmanal els seus assajos.

No tot s’acaba amb l’arribada de la tardor. També hi ha alguna actuació en altres èpoques (festes majors de tardor o d’hivern) i es fan altres activitats que van més enllà del que és una actuació de foc, com poden ser la participació en algun acte cultural on se’ns requereixi (Jornades o Fires de cultura popular o suport a altres activitats que es fan a la nostra vila, com a l’arribada del Correllengua). El fet de pertànyer (en som fundadors) a la Coordinadora de Balls de Diables Centenaris també fa que tinguem compromisos més generals. També és variable la data de la Mostra de Balls de Diables Centenaris amb Parlaments en la que participem cada any, i hem de confessar que cada any cau alguna actuació fora del Principat.

Ser diable no és només tirar foc o tocar el timbal. Pel bon
funcionament del ball hi ha tota una feina al darrera
que no es veu ni se sent. Si estàs interessat en ser del Ball de
Diables posa’t en contacte amb nosaltres. Al Ball tothom hi és
benvingut. No té importància l’edat, la talla, què llegeixes, amb
qui surts, què menges per sopar.


Núria Batet Miracle
Foto: Jordi Suñé Morales