dilluns, 21 de gener del 2008

Diverses lectures

Quin llibre salvaries de les flames ?

En l’últim article vaig relacionar en to intimista el foc amb els llibres com una via dràstica i dramàtica per esporgar, i és que l’esporgada és una tasca molt complexa que, periòdicament, hem d’assumir, també, a les biblioteques. No puc relacionar de cap altra manera el foc i els llibres, no puc ni imaginar un incendi descontrolat en una llibreria o en una biblioteca, no suporto la imatge de pires de llibres fumejant perquè no complauen la ideologia imperant. Fa mal només de pensar-hi.

Segur que recordeu el recent cataclisme de Cisco; doncs bé, a les notícies vaig clissar un infant fugint-ne i duent sota el braç el més preuat: un parell de
llibres atrotinats.

Si a la biblioteca es declarés un incendi, quin llibre salvaries immediatament?

Ara que per fi albirem el dia del trasllat a la nova biblioteca, imaginar una desgràcia tan greu em deixa sense aire, seria un gran trasbals per a tots els vilatans. No vull ni imaginar els malsons d’Alexandria, Los Angeles o la biblioteca de la duquessa Ana Amalia de Weimar. Però, si avui hem de parlar de foc, ens hem d’enfortir i hem d’aprendre a actuar davant d’una catàstrofe d’aquesta magnitud. Els
tècnics que han realitzat el projecte ja han previst un protocol de prevenció i actuació davant el foc. L’aigua per sufocar les flames, malauradament, també malmet els llibres i un detall curiós és que congelant-los podríem recuperar els més valuosos.

Quins són els llibres de la nostra biblioteca que hem de rescatar de les flames?

Segur que cadascú en triaria un de diferent. Davant d’aquesta pregunta punyent jo no en tinc cap dubte: correria cap a les lleixes de la Col·lecció Local i n’abastaria tants com els meus braços, avesats a dur capses pesants, poguessin suportar. I, sense
pensar-m’ho, recolliria els exemplars de la premsa local: les veus de la nostra vila des de la democràcia. I reclamaria ajut per salvar tota aquesta preuada Col·lecció, on hi reunim el més original i el que ens és més propi. Perquè, si bé alguns dels
exemplars hi són a altres biblioteques, la biblioteca de la vila juntament amb l’arxiu ha de preservar la memòria local.

Què rescataria la gent, d’una biblioteca?
Però, per fugir d’aquesta escena roent, deixeu-me que us tradueixi algunes respostes d’un servei en línia de Yahoo!, una comunitat de respostes on els internautes exposen qüestions curioses i altres les responen obertament. A mi em va provocar un sotrac trobar aquesta pregunta sobre l’incendi en una biblioteca, però em fan somriure les respostes:

Salvaria Incendi a la torre o Com sobreviure a un incendi.
Els primers que se’m posin pel camí.
Un llibre que es tituli Com fer l’amor en una biblioteca en flames.
Aquell que dugui a les mans: se suposa que si sóc a la biblioteca és perquè necessito aquell llibre.
Salvaria els llibres que demanessin ajut. Per què? Perquè sóc un bon ciutadà i m’agrada ajudar.
El més vell; si no, Els miserables.
Trauria tants llibres com pogués, en primer lloc, el que estigui llegint. Ara, si es tracta de títols emblemàtics, trauria la novel·la Fahrenheit 451 de Ray Bradbury.
Cien años de soledad.
En salvaria molts, però, sobretot, El petit príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry. Quan el llegeixes de petit senzillament el gaudeixes, quan el llegeixes a l’adolescència n’aprens força, i quan el llegeixes de gran te n’adones de la quantitat de valors personals que s’hi posen de manifest.
És un llibre per a totes les edats.
La guia telefònica, per trucar als bombers.
Més aviat, salvaria a les bibliotecàries.




Potser algun lector pensarà en un altre, com el de Manuel Rivas titulat Los libros arden mal, que el trobareu a la biblioteca i del que en M. S. Calveiro escriu “Em cremaria les mans per salvar de les flames aquesta obra”.
Estimat lector o lectora, quin llibre salvaríeu? Envieu la vostra proposta
i fem entre tots un llistat dels imprescindibles (biblioteca(arroba)tor
redembarra.cat) i, si voleu, podem seguir parlant-ne al bloc: http://crearbiblioteca.blogspot.com.

Ana Merino Mir
Directora Biblioteca Municipal de Torredembarra