dilluns, 30 de juny del 2008

Diverses lectures

T’estimo... o no*

L’amor, l’afecte, l’amistat, les relacions familiars i la gelosia han estat protagonistes de la història universal de la literatura. Per fer entendre als més
petits la importància de l’amistat, teniu a la biblioteca el conte de dues taquetes
que, en abraçar-se, es canvien de color, escrit per Leo Leonni (Pequeño azul y pequeño amarillo). Diuen els experts que, per als joves, es conserva viu el model d’amistat d’Els tres mosqueters, d’Alexandre Dumas, i per als grans lectors hi ha la delicada història de Balzac i la petita modista xinesa, de Dai Sijie.

En alguns contes descobrim com l’amistat entre oposats és enriquidora, que les diferències ens uneixen i fan preuat l’amor així compartit. Un exemple molt visual és el conte Quatre petites cantonades de no res, de Jérôme Ruillier. I, per comprendre que no hi ha impossibles, cap lliçó millor que la de La princesa viene a las cuatro, de Wolfdietrich Schnurre, on l’evidència que la hiena no és una princesa no és cap problema.

Els joves es podran identificar amb l’Arnau, el protagonista de Jo, el desconegut,
d’Antoni Dalmases, que es descobreix a ell mateix quan coneix altres realitats veïnes.I entendran com actua l’Èlia de la novel·la de Care Santos Hot Dogs, i que s’impliquien un moment de canvis en la seva vida.
Madurar significa acceptar les responsabilitats de l’entorn, respondre als que estimem de forma sincera, lliure, i no sempre és fàcil. El Gran Gris i el Petit Marró, en el tendre conte de Jörg Steiner, són dos conills de fàbrica que un dia s’escapen, però, després d’uns ensurts, el Gran Gris decideix que ja no està fet per viure a fora.Un altre exemple, que els infants veuen clar, és com la marona d’Stuart Little accepta el seu fillet com un més de la família, encara que s’assembli en tot a un ratolí.

Hi ha contes d’enamorats que acaben en casori i altres tràgicament. La literatura
ens deixa somniar amb el príncep, ens descobreix nassos encantadors com el de Cyrano de Bergerac, d’Edmon Rostand, i ens prepara també per superar les grans pèrdues, com al Soldadet de plom, de Hans Christian Andersen, o a Història d’un cap tallat, d’Antoni Garcia Llorca.

El món del còmic ens mostra la importància importància del record d’un amor infantil a La Torre Blanca de Pablo Auladell, i com pot ser de delicat el primer amor en una societat tan conservadora com la de Blankets, de Craig Thompson, o quan l’amor es dóna entre dues companyes de classe de l’institut, com les de Blues, de Kiriko Nananan.

Per afrontar aquests reptes, la informació sempre va bé. Els pares ja poden explicar còmodament d’on vénen els nens de la mà d’El milagro del oso, de Wolf Elbruch. I els joves poden resoldre els dubtes habituals en la iniciació sexual amb la novel·la El diari vermell de la Carlota, de Gemma Lienas. Així mateix, l’homosexualitat en l’adolescència està tractada amb tacte i prudència per Jordi Sierra i Fabra en la història de la Maria d’A l’altra banda del mirall.

La literatura descriu fins al més mínim detall tot tipus de situacions, d’arquetips,
de famílies diferents. Els vincles familiars són molt importants, alhora que
fluctuants, i cadascú els ha d’entreteixir a la seva manera: Jostein Gaarder ho mostra en la fresca història de La noia de les taronges, i Amélie Couture en el conte No, no i no!, on la petita Anna es queda tan trista quan mor la iaia i ha
d’anar a viure amb el pare i la seva nova companya que decideix fer vaga de viure:
no juga ni parla, no vol anar de colònies ni menjar, i no vol estimar el nou germanet.

Malauradament, de vegades, el dolor va lligat a l’amor; ho sap La Sireneta, d’Andersen, de qui recomanem la lectura de l’original. Dolor pateix una mare que ha de donar en adopció la seva filla per motius de pobresa, com la que Lienas descriu a Busco una mare! La gelosia és una malaltia que ha de superar qui estima, com el gos gelós d’una gateta que ens presenta Jenny Wagner a Óscar y la gata de medianoche.

Us desitgem amor ple de comprensió i de sospirs emocionats com pàgines tenen aquests llibres.

* Aquest és el títol d’una exposició que acollirem a la Biblioteca, organitzada pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. Les obres citades són una tria del catàleg i les teniu ja a la Biblioteca.

Ana Merino Mir | Montserrat Ribas Mata
Directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia | Bibliotecària
Il·lustracions del llibre: La Torre blanca. De Pablo Auladell